Van een feest in de grot naar een Feest voor heel Valkenburg

Home / Blog / Van een feest in de grot naar een Feest voor heel Valkenburg
Van een feest in de grot naar een Feest voor heel Valkenburg

Jan Aarts, bekend van zijn bijzondere mergelatelier, stond aan de wieg van wat uiteindelijk uit zou groeien tot Kerststad Valkenburg. Na jarenlang standhouder te zijn geweest in de grotten besloot Jan vanaf 2014 een nieuwe dimensie toe te voegen aan het kerstgebeuren. Een ambachtsatelier bovenaan de Kniensgracht, waar bijzondere geschenken en hebbedingen te verkrijgen zijn.

Santa’s Gift Factory blijkt nu al een waardevolle toevoeging aan al het moois wat onze Kerststad te bieden heeft.

 

Kerstviering
Vol passie en enthousiasme vertelt Jan Aarts over de ontwikkelingen in 'zijn' Valkenburg. De treinconducteur die zichzelf steeds verder ontpopte tot mergelkunstenaar heeft Kerststad Valkenburg van begin af aan zien groeien. ''Het hele kerstidee is dertig jaar geleden ontstaan binnen de ondernemersvereniging Boete de poort. In de winter was er niets te doen in Valkenburg, er was na september geen mens te vinden. Valkenburg moest in de winter aantrekkelijker worden, maar hoe? ik organiseerde destijds een jaarlijkse kerstviering in de grot, daar kwamen uiteindelijk wel 800 man op af. Daardoor werd het idee geopperd van een kerstmarkt, iets waar de Gemeente ook al snel enthousiast over was".

Professionaliseren
"In eerste instantie deden we alles in eigen beheer. Die winter was het te kort dag om direct te starten, maar we werkten wel al toe naar het volgende jaar, met het schilderen van wegwijsborden, het maken van lampslingers en het uitwerken van onze ideeën. na de eerste jaren groeide de kerstmarkt snel en werd de organisatie van de ondernemersvereniging overgeheveld naar de stichting. langzamerhand werd het hele gebeuren steeds professioneler. Ik heb de kerstmarkten met eigen ogen zien groeien en hun geweldige ontwikkelingen van A tot Z meegemaakt. Eerst alleen in de Gemeentegrot en zo'n vijftien jaar later ook in de Fluweelengrot".

Mergelkunstenaar
"Na mijn hele leven vanuit mijn schuurtje geëxperimenteerd te hebben met mergel besloot ik in 1980 mijn eigen mergelatelier te openen als tweede baan. Voor meer info bezoek de website: http://www.aarts-mergelatelier.nl.
Ik wilde de toeristen meer bieden dan de standaard souvenirs uit China. Er was weinig bijzonders: in Amsterdam stond er 'Amsterdam' op en hier 'Valkenburg'. Onze mergel-souvenirs werden een hit en we werden steeds bekwamer in het maken van unieke mergelproducten. het namen graveren werd big business, daar werd echt specifiek naar gevraagd. Ik stortte me dan ook al snel op het mergelbedrijf en liet de trein achter me. Ik moest me ook terugtrekken uit het bestuur van de kerstmarkt omdat mijn eigen zaak te druk werd. Ik heb echter wel van begin af aan als standhouder in de grot gestaan. Dit jaar (2014) voor het eerst op een eigen, nieuwe locatie binnen kerststad Valkenburg".

Bijzondere geschenken terugbrengen
"De afgelopen jaren liep ik steeds rond met het idee om de bijzondere ambachten weer terug te brengen. In het begin van de kerstmarkten waren de standhouders stuk voor stuk ambachtslieden. Na verloop van tijd is men, heel begrijpelijk ook, meer in gaan spelen op de vraag van het grote publiek. Toch hoorde ik van veel bezoekers dat ze graag meer bijzondere producten zouden zien. Ik ben gaan zoeken naar ambachtslieden die mee zouden willen werken. In januari ben ik onze loods bovenaan de Konijnsgracht leeg gaan ruimen. Nu staan er gedurende de kerstmarkt negen verschillende ambachtslieden met hun producten. hier kunnen mensen speciale, handgemaakte producten vinden. Dingen die mensen mee naar huis nemen en waarvan ze weten en voelen 'dit is bijzonder'. Dat vind ik heel belangrijk".

Promotie voor Valkenburg 10365487_384942235002088_956474736435871431_o
"Ik vertel graag en veel over onze Geulstad. Ik grijp elke gelegenheid aan, of het nou voor de radio of tv is: ik vertel ze wel hoe bijzonder Valkenburg is hoor! het doe me dan ook goed om te zien dat het nu weer storm loopt en dat de inspanningen van de Gemeente en ondernemers vruchten afwerpen. Dertig jaar geleden stond men niet altijd te trappelen om open te moeten tijdens de 'winterslaap', nu is Kerststad Valkenburg een miljoenenbedrijf waar men het hele jaar naar toe leeft. Dat had niemand van ons destijds kunnen dromen.

Wat begon als een klein kerstfeest in de grotten is een feest voor heel Valkenburg geworden. Geweldig!"

Tekst door Denise Linden - Gruètsj op Valkeberg